
על שיטת הניפוח, מה זה מלחמת שין בשין. מתי צריך להישבע לומר את כל האמת, אבל באמת. הכל על התחרות בהיי-טק.
תחרות זה דבר נהדר, במיוחד אם אתה מנצח. אני מאוד אוהב תחרויות שבהן אני מנצח. עולם ההיי-טק בנוי על תחרות. תחרות בין חברות, תחרות בין חטיבות שונות באותה חברה ואפילו תחרות בין חברי אותו הצוות. אלא שלעיתים התחרות ממש הופכת למלחמת בני אור בני חושך. כל העבודה השוטפת נעצרת, וכל הצוות/חטיבה/חברה מתמקדים בלהראות עד כמה אנחנו טובים, כמה המוצר שלנו בדיוק מתאים לדרישות הלקוח, וכמה המוצר השני הוא על הפנים. ממש באנו חושך לגרש!
בדרך הכלל השלב הראשון במלחמה, הוא במישור הטכני. בוא ונראה לכל העולם למי יש מוצר יותר טוב. אלא שכשיורדים לפרטים ומתחילים להשוות בין המוצרים, מגלים למרבה האכזבה, שלא לומר למרבה האבסורד שהמוצר שלנו פחות טוב! לא ברור איך זה קרה, שהרי אנחנו הכי טובים והכי יודעים את העבודה, ובכל זאת להם זה יצא יותר טוב. המוצר של המתחרים יותר זול, יותר מהיר, יותר חסכוני, יש בו הרבה יותר תכונות ואפשרויות, ובאופן כללי בא לך למות מקנאה. כשאתה מארגן טבלה שמשווה בין המוצרים באופן גרפי, אתה נחרד לגלות, שכמעט בכל הפרמטרים המוצר השני עדיף. אז מה עושים? מנפחים!
ישנו פתגם בצרפתית (המיוחס לסופרת פרנסואז סאגאן) שאומר: "LA CULTURE, C'EST COMME LA CONFITURE, MOINS ON EN A, PLUS ON L'ÉTALE", או בתרגום לעברית: "התרבות כמוה כריבה, ככל שיש לנו פחות ממנה, יותר אנו מורחים אותה".
ובהקבלה לעולם ההיי-טק. נניח למשל שהמוצר של המתחרים עדיף בכל הקטגוריות המרכזיות: מחיר, מהירות, איכות וכל פרמטר חשוב אחר. אבל המוצר שלנו! רק את המוצר שלנו ניתן להשיג בעשרים צבעים שונים, לעומת צבע עכבר-בקבוק בלבד של המתחרים! אז ניתן לבנות טבלה שבה אמנם המוצר המתחרה עדיף בשבע קטגוריות אבל המוצר שלנו עדיף בעשרים קטגוריות אחרות: ורוד פוקסיה – לנו יש ולהם אין, כסוף עם לוגו של מלחמת הכוכבים – לנו יש ולהם אין . ככה שבסך הכל הכללי המוצר שלנו הרבה יותר טוב (20-7 לנו). על זה נאמר הטבלה לא משקרת, היא פשוט מראה זוית אחרת של המציאות.
אלא ששיטת הניפוח לא תמיד עובדת ויש בה מן הסיכון. למעשה שיטה זו מזכירה ניפוח בלון. אם מנפחים מעט מדי זה לא מספיק ויוצא חצי קווץ' שלא נראה טוב. ואם מנפחים יותר מדי זה מתפוצץ, ואז מגלים שב"בפנוכו" יש רק אויר. ולכן על מנת לזכות בתחרות לפעמים יש לנקוט בשיטות אחרות. שהרי לכל בר דעת עם נסיון בעולם העסקים ידוע שעל מנת לזכות במכרז או בתפקיד כל שהוא לא צריך להיות טוב או מתאים לדרישות התפקיד. כל מה שצריך הוא להיות טוב יותר מהמתמודדים האחרים. הבעיה כמובן היא שאתה או המוצר שלך לא תמיד טובים יותר. אבל זה הכל עניין של פרספקטיבה נכונה. אמנם מאוד קשה להוכיח שאתה יותר טוב, אבל להראות שמישהו אחר הוא על הפנים, זה כבר הרבה יותר קל.
כעת המלחמה עוברת לשלב של מלחמת ש' בש', כלומר מלחמת שמועות בשמועות. מדובר בעיקר במאבקים פנימיים, כאשר שתי מחלקות באותה החברה מתחרות על פרוייקט מסוים. כל צד מנסה להשחיר את הצד השני. באנו חושך לגרש, אבל לא באמצעות אור ואש, אלא על ידי חושך גדול יותר שנמצא בצד השני. וכך מתנהלת לה מלחמת החפירות (בעיקר חפירות במהלך ישיבות הנהלה), בה כל צד מראה איך הצד השני פחות מקצועי ופחות טוב.
כמובן שגם כאן יש סיכון מסוים, שבשלב מסוים מישהו שם למעלה יתעצבן, ויחליט שאם כולם כל כך גרועים, אולי עדיף בכלל לעשות אאוט-סורסינג. לכן צריך לעשות את מלאכת ההשחרה בצורה עדינה ודיפלומטית. כמו שאמרו חכמינו, עדיף להרבות את האור שלך, ואז כולם כבר יבינו לבד כמה חשוך שם בחוץ. אם אנחנו הכי טובים, אז הם לא. ואם אצלנו אין בכלל בעיות ותקלות, תבינו לבד מה קורה אצלם.
מישהו בעבודה סיפר לי שהוא היה פעם בארגון תוכנה שבמשך שנים היה מפסיד פרוייקטים לחברה מתחרה על בסיס קבוע. והסיבה הייתה שהם תמיד היו אומרים את כל האמת. הם היו מציגים את כל השיפורים והחידושים שהם עשו, יחד עם שלל גרפים וטבלאות המצביעים על שיפור הביצועים בעשרות אחוזים. אבל בסוף הם גם תמיד היו מראים שניים-שלושה שקפים עם הבעיות, החסרונות ומה צריך לתקן. לעומת זאת המתחרים תמיד הציגו תמונה נהדרת. אצלם תמיד הכל היה מושלם. אין בעיות, אין חסרונות וגם הכל יהיה מוכן נורא מהר. והם תמיד היו זוכים. עד שנפל האסימון, ושנה אחת הם בקשו להתחלף ולהציג אחרי המתחרים. המצגת כללה משפט אחד בלבד: אנחנו נעשה את זה בחצי מהזמן שיקח למתחרים.
אז בקיצור, בפעם הבא שמישהו מנסה לשכנע אתכם לבחור בצוות שלו לפיתוח רכיב תוכנה, כי הצוות שלו הוא הכי טוב ויעשה את זה יותר טוב מכולם. אני מציע להשביע אותו בסגנון בתי המשפט האמריקאים, עם תוספת קלה: אתה נשבע לומר את האמת, את כל האמת ורק את האמת? אבל באמת!
והמהנדס החכם אומר: כולם חארות, רק אנחנו בסדר
[תודה למ"א על ההשראה ולי"מ על התרגום לצרפתית]