#94 ונהפוך היא

אצלנו בהיי-טק דווקא כן כל יום פורים! קבלו פוסט מהפכני על המגדר-הניהולי, אפקט הקוברה וחוק היפוך המשימות. עוד מחשבות על "מהנדסים ממאדים ומנהלות מנוגה" ומה שביניהם. וגם על הרפורמה בהיי-טק ושתי בדיחות מוצלחות.

[לכל הפוסטים בנושא פורים]

לכבוד פורים אפתח בבדיחה קלילה (ויש אחת גם בסוף). מנהל הייטקיסטי נוסע בדרכו לעבודה ומחליט לנסות קיצור דרך חדש. לפתע אשתו מתקשרת אליו ומתחננת שיסע בזהירות, כי בדיוק דיווחו ברדיו שבכביש שבו הוא נמצא עכשיו יש איזה משוגע שנוסע הפוך מכיוון התנועה. "משוגע אחד?!" הוא צועק לה תוך כדי שהוא שובר את ההגה שמאלה "כולם פה משוגעים! כולם נוסעים הפוך!!"

אכן, פורים הגיע ואיתו עונת ה"ונהפוך הוא". בניגוד למקובל, אצלנו בהיי-טק דווקא כן כל יום פורים. כי אצלנו תמיד הכל יוצא הפוך ממה שהתכוונו. רצינו זמן פיתוח קצר, ויצא ארוך. רצינו אלגוריתם פשוט ויצא מסובך. רצינו לעשות טוב, ויצא לנו על הפנים, (או מקסימום רצינו לעשות טוב ויצא לנו כמו תמיד, ע"ע הדרך לגיהנום).

המגדר הניהולי

אחד התחומים בהם בולטת במיוחד מומחיות בתחום ה"ונהפוך הוא" הוא כמובן הניהול ההייטקיסטי הקלאסי. אחת התכונות החשובות ביותר אם לא הָ, היא היכולת המופלאה של כל מנהלת ממוצעת ומעלה לקחת בעיה קטנה ולפתור אותה באמצעות יצירת בעיה גדולה עוד יותר. אמנם גם בקרב שבט הארכי-טקטים המצויים מצאנו תופעה שכזאת, אך אצל הארכי-טקטים המצויים התופעה הביזארית נובעת מעצם הגדרת תפקידם, שהוא לפתור את בעיות ההווה באמצעות יצירת בעיות עתידיות (ע"ע פתרון מחפש בעיה ועוד), ולכן זה לא נחשב. הם פשוט ממלאים את תפקידם לפי הסְפֶּעק.

אכן, היכולת לגדל ולטפח בעיות היא אחת התכונות המאפיינות את חַברות מה שאני מכנה המגדר הניהולי. המגדר הניהולי הינו תת-מגזר של הפלג המזרח-תיכוני של ההיי-טק. כמו כל מגדר אחר המגדר הניהולי כולל בתוכו את מגוון המאפיינים והתכונות המבדילים בין חברות המגדר לבין חברי מגדרים אחרים בהיי-טק, כגון להקות המפתחים ושבטי הארכי-טקטים המצויים. אלו הן הבחנות הנובעות מהתלות בחברה ובאופי התפקיד, וכלל אינן תלויות במינו הביולוגי של המנהל. וכבר הרחבתי רבות בנושא הא-פוליטקלי קורקט בפוסט המוצלח הנושא את הכותרת: מהנדסים ממאדים ומנהלות מנוגה, כולל הסבר מלומד מדוע אני נוקט בלשון נקבה לגבי המגדר הניהולי.

אפקט הקוברה

ולעניינו, אכן אחד המאפיינים העיקריים של המגזר הניהולי הוא מה שמכונה בפי יודעי דבר "אפקט הקוברה". אפקט הקוברה הוא מושג שנועד לתאר מצב בו פתרון לבעיה גורם לה להיות חמורה יותר. פרטי הדוגמא על שמה נקרא האפקט בקישור. מומלץ.

ואכן רוב רובם של מנהלותינו ומנהלינו התברכו בתכונה ניהולית בסיסית זו, היכולת להפוך בעיות קטנות לבעיות גדולות. זהו ככל הנראה כשרון (ויש שיאמרו כשלון) נרכש. כל מהנדסת או מהנדס, מוכשרים ככל שיהיו, ברגע שהם עוברים ניתוח לשינוי מגדר ומצטרפים למגדר הניהולי, לא רק שהם מאבדים את היכולת לפתור בעיות, אלא באופן אוטומטי מתחילים לייצר בעיות גדולות יותר.

כמובן שאת המחיר משלמת אוכלוסיית האנטי-מנהלים, דהיינו פשוטי העם המפתחים והבודקים, שכעת עליהם לעבוד כפליים, אם לא שבעתיים על מנת לפתור את הבעיות הגדולות במקום להתמודד עם בעיות קטנות. וכמובן שהכל תוך כדי אינספור ישיבות אותן קובעת המנהלת הרלוונטית, ישיבות שכל מטרתן היא להגדיל את הבעיה הבעיה ולהקטין את הזמן שיש לפתור אותה.

מה שמייחד את חברות המגדר-הניהולי הוא שמעבר ליכולת להגדיל על בעיה הן גם בטוחות שזוהי הדרך הטובה, הנכונה והיעילה ביותר על מנת לבצע את המשימות ואין לערער על כך. כי הרי הן המנהלות והן יודעות הכי טוב. ואם מישהו מוצא כאן דמיון לחיי הנישואים, זה כנראה רק הדמיון הפרוע שלו.

עיקרון ההכבדה

אם זו הייתה התופעה היחידה היינו ממלאים זמנינו בבאגים ואת פינו במים ומטים שכמנו לסבול. אלא שהעסק רק הולך והופך למסובך יותר, שכן חברות המגדר בֹּורָכְנָה גם באלמנט ניהולי ראשון במעלה נוסף הידוע בשמו הפיסיקלי-משהו "עיקרון ההכבדה". בנוסף על המשמעות הזואולוגית המפתיעה בהתאמתה לעולם ההי-טק, כפי שהסברתי מתחת לקו, עיקרון ההכבדה ההייטקי קובע שכל פנייה או בקשה למנהלת תתורגם מיידית לעוד עבודה שתוטל על אותו אומלל שעשה את הטעות. עקרון זה גם ידוע בשם חוק היפוך המשימות. כל מה שניסית לחסוך באמצעות הפנייה לנציג המגדר-הניהולי תחזור אליך כמו בומרנג בצורה של משימות נוספות.

לדוגמא: את מנסה להסביר שעדיף שהצוות השני יממש את הפיצ'ר, ומה שאת מקבלת זה משימה להכין מצגת מפורטת של יתרונות וחסרונות עם דוגמאות מבוססות. או שאתה בא עם רעיון אדיר איך לייעל את הפרוסס, ויוצא עם רשימת מטלות אינסופית לאסוף מידע מכל מחזיקי הסטייקים (Stake-Holders בלע"ז) הרלוונטים.

אגב העיקרון הנ"ל עובד בהצלחה יתרה גם לרוחב, כלומר בין פרטים שונים בתוך המגדר-הניהולי עצמו, כאשר הם נלחמים כאריות הפרוגרמה על מנת להיות אחראים לכמה שפחות פיצ'רים, ולהטיל אימה ובעיקר משימות על צוותים אחרים. זהו למעשה עקרון ההרתעה ההייטקי: אל תנסה לבקש ממני שום דבר, כי כל מה שתבקש יחזור אליך בצורת פי שתיים עבודה.

רפורמה בהייטק

לקראת סיום אזכיר רק תחום מהפכני נוסף בו מצטיין ההיי-טק והוא  היכולת לבצע הפיכות. ולא, אני לא מתכוון רק להפיכות שלטוניות, כפי שתארתי בפוסט הקודם על מחאת הייטקיסטים האמיתית. אלא המדובר בביצוע רפורמות מרחיקות לכת בקוד עצמו, בתהליך הקרוי רי-פקטורינג. אכן זהו אחד התחביבים האהובים עלינו. לקחת קוד שעובד, ובתרוץ של בוא נעשה אותו טוב יותר, יעיל יותר ויפה יותר, אנחנו מחריבים אותו לגמרי. גם על נושא מהפכני זה יצא לי לכתוב בפוסט הבאמת מוצלח "השיפוץ שאינו נגמר" (שהתפרסם גם בגיקטיים).

ולכבוד פורים, אסיים בבדיחה. שר רוסי בכיר מהסובייט העליון מגיע לבקר באחד הקולחוזים הסמוכים למוסקבה. עורכים לו סיור ברפת, שם מסביר לו מנהל הקולחוז כי ברפת שלהם כל פרה מפיקה 15 ליטר ביום. "יפה מאוד" אומר הבכיר, "אבל אולי אפשר יותר"? "עם קצת מאמץ", עונה הקולחוזניק, "נצליח להגיע ל 20 ליטר". "נהדר! ואם אני אבקש 25 ליטר לראש"? שואל השר. "במידה ונכניס כמה שינויים במערכת, כנראה שנצליח להגיע גם ל 25 ליטר לפרה".

"מרשים, מאוד חבר מנהל" אמר נציג הסובייט. "ואם נרצה 30 ליטר ביום, זה אפשרי"? מנהל החווה חושב טיפה ואז עונה: "תראה כבוד השר, אנו יכולים לעשות את השינוי הנדרש, אבל אז החלב כבר יהיה ממש מים"… אחלה רי-פקטורינג.

והמהנדסת החכמה אומרת: התפקיד של כל מנהלת ומנהל הוא לפתור בעיות קיימות באמצעות יצירת בעיות גדולות יותר.

ועוד אמר המהנדס החכם: כשמנהל מבקש לקבל נתונים "קשים" (Hard Data), זו על פי רוב הדרך שלו להגיד לא. (וורד קנינגהם, הוגה רעיון הוויקי)

קרדיט לארי על הבדיחה על החלב.


מתחת לקו: אז עוד קצת על עיקרון ההכבדה. במקור עיקרון זה מסביר את ההתנהגות המטופשת לכאורה (או שלא לכאורה) של בעל חיים חלש להתגרות בטורף שבא לצוד אותו, כפי שמתואר במקרה של "הצבי המקפץ" על מנת להראות  לטורף כמה הוא חזק וגיבור ולא מפחד בכלל. ושילך לטרוף מישהו אחר.

אז אולי הטריק הזה יכול לעבוד על בעלי חיים הולכי ארבע. אבל הוא לא ממש עובד טוב על הולכי-השתיים האכזריים, טורפי ההיי-טק. כבר נתקלתי במנהל אחד או שניים, שתמיד קופצים בראש ומנסים להראות כמה הצוות שלהם הכי טוב והוא יעשה את העבודה מצויין. ורק תביאו לי את משימת האינטגרציה המסובכת הזו, ותוך חצי ספרינט אנחנו מסיימים אותה כמו כלום. וזה אכן מסתיים בכלום. כי בניגוד לעולם הטבע, כאן טורפי העל, הלא הם הדירקטורים ומנהלי המוצר לא פראיירים. ברגע שהם מזהים קורבן שרק משחק אותה גיבור, הם ישר עטים עליו וזורקים עליו את המשימות הכי קשות ומסובכות, כי הוא הסכים לקחת אותם על עצמו. ואז כשהוא נכשל, גם יש להם את מי להאשים.

Image by Michael Kleinsasser from Pixabay 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s