#102 מתכנתי כל העולם – התאחדו!

לכבוד חג הפועלות והפועלים החל היום – הראשון לחודש מאי, ובהמשך למחאת ההייטקיסטים האמיתית, עוד כמה תובנות לגבי מלחמת המעמדות: הפרודקטריון ומעמדות הפיתוח והבדיקות, והמניפסט ההייטקיסטי.

מי אתם, אנשי הפרודקט? מה אתם עושים? מה זה בכלל פרודקט?

אני חבר די ותיק במגזר. עוד מהאלף הקודם. ואני לא זוכר שאז היה דבר כזה שנקרא פרודקט. אז הכל היה הרבה יותר פשוט. המפתחים – פיתחו תוכנה, הבודקים – בדקו אותה. הארכי-טקטים היו אחראים לייצר את בעיות העתיד, והמנהלים – לייצר את בעיות ההווה. הכל ברור ונהיר ומסודר.

אז בשביל מה צריך את הפרודקט? תחשבו רגע. אם יום אחד נתעורר לתעשייה חסרת פרודקט, האם מצבנו יהיה טוב יותר או פחות?

הפרודקטריון

אני חי בתחושה עמומה שמישהו פה התקמבן בצורה חסרת תקדים. ייצר לעצמו תפקיד, כוח ועוצמה אדירים. ובנוסף הקימו פה תהליכים ופרוססים שלא מאפשרים לגעת בחברי המעמד הנעלים.

אכן, מעמד היא מילת המפתח. משום מקום צמח לו מעמד אנשי הפרודקט – הפרודקטריון. המעמד שנולד מתוך חזון אמיתי וכנה לשפר את המגזר וליעל את הפרודוקטיביות שלו. אך לאט לאט, בדומה לתהליכים היסטוריים ידועים (וכפי שהפליא לתאר זאת ג'ורג' אורוול בספריו המופתיים), הפכו חברי הפרודקטריון למעמד השליט.

הפרודקטריון הוא המכניס והמוציא. "משנה את העיתים ומחליף את הזמנים". הוא זה שמסדר את הכוכבים ותותחי הפיתוח כרצונו. ואילו אנו, בני המעמדות הנמוכים, המפתחים והבודקים, הפכנו להיות משועבדים לפרודקטריון.

מלחמת המעמדות

אבל עד כאן! הגיעו באגים עד נפש. לא נשתוק עוד. אני קורא מעל דפי בלוג אומלל זה למלחמה. די לשלטון הפרודקטריון. הגיע הזמן שנפגין את כוחנו ונוציא לפועל את המהפכה.

הגיע הזמן להתאחד. הרי אנחנו, מתכנתי כל העולם, כולנו כותבים באותן שפות תכנות. כולנו משתמשים באותו ה GIT, וכולנו מעתיקים קוד מסטא"ק אוברפלע"ו. זה הזמן שלנו להתקומם נגד הפרודקטריון. מי שָׂמְכֵם לקבוע איזה פיצ'ר ייכנס לפרודקשן ואיזה לא?

לכן החלטתי לצאת בקול קורא לכל מתכנתי העולם, והרי הוא מובא לפניכם

מניפסט הפלג המזרח-תיכוני של הליגה ההייטקיסטית

(מבוסס על מניפסט הליגה הסוציאליסטית)

מתכנתי כל העולם, התאחדו!

אחינו ההייטקיסטים,

אנו מתייצבים לפניכם כגוף הדוגל בעקרונות ההייטיקיזם המהפכני; לאמור, אנו חותרים לשינוי בבסיס החברה – שינוי שיבטל לעד את ההבחנות בין קבוצות הפיתוח ובין הפרודקטריון.

נכון להיום, עולם ההייטק המאורגן מורכב משני מעמדות חברתיים. האחד – הפרודקט ומנהליו, המחזיק בלוחות הזמנים ובקשרי הלקוחות הדרושים לייצר הון מהתוכנה. והשני – קבוצות הפיתוח למיניהן – המייצרות את התוכנה באיכות ובלוחות זמנים אלו, אך רק ברשות ועל פי דרישות חברי מעמד הפרודקטריון, ולתועלתם.

שני המעמדות בהכרח עומדים ביריבות זה מול זה. מעמדות הפרודקטריון ומנהליו, בעלי הקשרים והאמצעים אך הלא יצרניים בעליל, יכולים להחזיק במעמדם אך ורק הודות לעמלם של המעמדות היצרניים. ככל שיעלה בידי חברי הפרודקטריון לסחוט מקבוצות הפיתוח והבדיקות עמל רב יותר, ללא העלאה בשכר או שיפור התנאים, כך הם יתעשרו יותר. ואילו המעמדות היצרניים – המתכנתים ובודקיהם – עליהם להיזעק ולשפר את מצבם על חשבון הפרודקטריון.

והעימות אינו חדל. פעמים הוא לובש צורה של באגים קריטיים בתוכנה, פעמים אינו אלא ארכי-טקטורה סבוכה ותכנון לקוי. פעמים הינו בא לידי ביטוי כשביתה איטלקית. לא פעם הבאגים נסתרים מעין המתבונן, אך תמיד המאבק נמשך בתורת תקלות וקריסות בצורה דטרמיניסטית או ספורדית.

על כן עלינו להביא לביטול מעמד הפרודקטריון, ולחזור לחזון המקורי של ראשוני ההייטק כפי שהובא במניפסט לפיתוח תוכנה אג'ילי. ולטובת הציבור, המניפסט במלואו מובא מתחת לקו.

והמהנדס החכם אומר: אנשים ויחסי גומלין על פני תהליכים וכלים. תוכנה עובדת על פני תיעוד מפורט. שיתוף פעולה עם הלקוחות על פני משא ומתן חוזי. תגובה לשינויים על פני מעקב אחרי התוכנית. (המנשר לפיתוח תוכנה אג'ילי)


מתחת לקו:

המנשר לפיתוח תוכנה אג'ילי:

אנו חושפים דרכים טובות יותר לפיתוח תוכנה תוך עבודה ועזרה לאחרים. אלו הם ערכינו ועקרונותינו:

אנשים ויחסי גומלין על פני תהליכים וכלים
תוכנה עובדת על פני תיעוד מפורט
שיתוף פעולה עם הלקוחות על פני משא ומתן חוזי
תגובה לשינויים על פני מעקב אחרי התוכנית

כלומר, בעוד שיש ערך לפריטים בצד שמאל, אנחנו מעריכים יותר את הפריטים בצד ימין.

אנחנו מקיימים את העקרונות הבאים

  • העדיפות העליונה שלנו היא לספק את הלקוח על ידי שחרור גרסא בעלת ערך בצורה מוקדמת ותכופה של תוכנה עובדת.
  • קידום בברכה של שינויים בדרישות, אפילו מאוחר בזמן בשלבים מאוחרים של תהליך הפיתוח. התהליכים האג'יליים רותמים שינוי לטובת יצירת יתרון תחרותי ללקוח התחרותי.
  • שיחרור תוכנה עובדת בצורה תכופה ממספר שבועות עד למספר חודשים, עם העדפה למשך לשחרור תכוף יותר בזמן הקצר ביותר.
  • אנשי העסקים והמפתחים חייבים לעבוד במשותף על בסיס יומי לכל אורך הפרוייקט.
  • בניית פרוייקטים מסביב לאנשים בעלי מוטיבציה, יצירת הסביבה ונתינת העזרה שהם זקוקים להם, תוך כדי ומתן אמון בחברי הצוות שהם שיבצעו את העבודה.
  • הדרך היעילה והטובה ביותר להעברת מידע אל צוות הפיתוח וממנו הוא שיח פנים מול פנים.
  • תוכנה עובדת היא המדד העיקרי להתקדמות.
  • תהליכים אג'יליים מעודדים פיתוח בר קיימא.
  • נותני החסות, המפתחים, והמשתמשים צריכים להיות מסוגלים לתחזק במקצב אחיד ללא גבול.
  • תשומת לב מתמשכת למצויינות טכנית ועיצוב ותכנון נכון מגדילים את היכולת האג'ילית.
  • פשטות – האמנות של מיקסום העבודה שלא נעשית – הינה הכרחית.
  • הארכיטקטורות, הדרישות והעיצוב הטוב ביותר מתגלים על ידי צוותים המתארגנים מעצמם.
  • בהנתן פרק זמן אחיד, הצוות צריך לשקף איך הוא הופך ליותר אפקטיבי, אז לכוון ולהתאים את התנהגותו בהתאם.

Image by wal_172619 from Pixabay 

תגובה אחת בנושא “#102 מתכנתי כל העולם – התאחדו!

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s