#54 הסטארט-אפ הגדול בעולם

איך מקימים סטארט-אפ כשיש רק רעיון? ויכוח דתי על מתודולוגיות פיתוח, והאם הפכתי לפוסט-ציוני?

האמת שהרעיון שעומד מאחורי הסטארטאפ הזה הוא בכלל לא חדש. למעשה לקחנו פה משהו שכבר עבד פעם מזמן. אבל החברה המקורית התפרקה, נפטרה מכל הנכסים שלה, והעובדים שלה התפזרו בכל רחבי ההיי-טק. אבל הרעיון היה ונשאר טוב. יוצאי החברה המשיכו בקפדנות את המסורת של החברה, והיו נפגשים פעם בשבוע ומעלים זכרונות מהתקופה ההיא, עוברים על הקוד והמסמכים כדי שהדברים לא ישכחו מלב, ובעיקר היו מתפללים שמתישהו העסק אולי יקום לתחייה. אבל הכל נשאר בגדר חלומות ופנטזיות. אף אחד לא באמת עשה שום דבר. כל אחד המשיך לעבוד בחברה שלו. כל אחד והצרות בהיי-טק שלו.

עד שקם בחור אחד, עם זקן וחלום, והחליט שיאללה, הגיע הזמן לנסות שוב. שאר החבר'ה צחקו עליו ואמרו שהוא סתם הוזה, אבל הוא לא התייאש. כתב איזו תוכנית עסקית, ניסה לארגן איזה דמו קטן, ובעיקר רץ ממשקיע למשקיע וניסה לשכנע קרנות הון סיכון להשקיע ברעיון הישן-חדש שלו. הוא אפילו ביקר בקמפוס הישן, וראה שהוא כמעט לא בשימוש, ויש מצב לחזור לשם.

בסוף אחרי הרבה מאמצים, הוא מצא משקיע ראשוני בצורה של איזה ברון אירופאי עשיר שהיה מוכן להשקיע את הסכום הראשוני. גייס כמה עובדים משוגעים לדבר שהיו מוכנים לעזוב את העבודה הנוכחית עם התנאים המפנקים, ולבוא לקמפוס הישן, לנסות להרים את העסק מחדש.

מה אני אגיד לכם. החבר'ה עבדו שם בתנאים לא תנאים. המשרדים היו ממש עלובים. בפינת קפה לא היה חלב סויה, לא נתנו תן-ביס, שלא לדבר על רכב חברה או מתנות לחגים. גם מיזוג האוויר היה בעייתי משהו. הרבה לא החזיקו מעמד והתפטרו, אבל איכשהו השמועה התפשטה ותמיד הצליחו לגייס עובדים נוספים.

גם בצדדים הטכניים היו לא מעט בעיות. בהתחלה לא ממש ידעו איך לקמפל את התוכנה, והיו צריכים לפתח את כל שיטות העבודה כמעט מאפס. DevOps לא היה בכלל, ואת כל האוטומציה היה צריך לכתוב לבד. גם סיוע ממשלתי לא רק שלא היה, אלא פעמים רבות רק סיבכו את הרגולציות והבירוקרטיות. אבל לאט לאט, ועם הרבה עבודה קשה העסק התחיל להתרומם, ואפילו התחילו לראות פתח של תקוה להנפקה.

אלא שאז כמה סטארטאפים אחרים שהתעסקו באותו התחום התחילו לחשוש מהתחרות. ההנהלה ניסתה להיפגש ולשכנע אותם שעדיף לעבוד ביחד וזה תחום צומח שכולם יכולים להרוויח. אבל לא הצליחו להגיע להבנות והתחרות הפכה להיות קשה יותר ויותר, עד כדי גניבת פטנטים ואפילו אירועים של חבלות בציוד.

אבל הסטארטאפ, שבינתיים הלך וגדל, לא נכנע. ובמספר מהלכים מבריקים הצליחו לקבל שם הצהרה של תמיכה מהממשל לסיוע בחזרה לקמפוס המקורי וסיוע בגיוס עובדים לשעבר ששרדו את המשבר האדיר שרק הסתיים.

השלב הבא היה כמובן ההנפקה הרשמית. בהובלתו של המנכ"ל הנמוך אבל נועז, שהיה מוכן לעמוד על הראש בשביל לקבל מה שהוא רוצה, הכריזו על הנפקת החברה. כמובן שהייתה מסיבה גדולה ואפילו ריקודים במסדרונות. חד-קרן חדש נולד.

המתחרות לגמרי לא אהבו את זה, והתגובה הכואבת שלהן לא איחרה לבוא. כל החברות המתחרות הכריזו על אי שיתוף פעולה טוטאלי. כל הממשקים החיצוניים נחסמו. לא הזמינו לכנסים ואפילו לא הסכימו לספק שירותים בענן תמורת תשלום. המניה התחילה לצנוח.

מה  עוד אני אגיד לכם? השנים הראשונות אחרי ההנפקה וההפיכה לחברה ציבורית היו ממש קשות. גייסנו המון עובדים, רובם חסרי נסיון ובקושי היה איפה לשים את כולם, לחלק אפילו לא היה מחשב משלהם. גם התשתיות לא עמדו בעומס וקרסו כל הזמן. והמניה עדיין לא התרוממה. כבר התחילו שמועות על סגירת החברה, ובדיחות בסגנון שהאחרון שעוזב שיכבה את השרת. למזלנו הצלחנו לקבל הלוואות והשקעות מחברת היי-טק גדולה ומבוססת שעזרה לנו להחזיק את הראש מעל המים.

כמובן שהיו גם המון בעיות סקיוריטי ופרצות אבטחה חמורות שהיה צריך לטפל בהן כל הזמן. המון משאבים וזמן הושקעו בלהחזיק את הסטראטאפ שלא יתמוטט. על רווחים לא היה בכלל מה לדבר.

ככל שהסטארטאפ גדל התעוררו יותר ויותר בעיות. אחת הבעיות החמורות ביותר הייתה בעיית האינטגרציה בין הקבוצות השונות שבאו מדיסיפלינות שונות ומחברות היי-טק בתחומים שונים ומשונים. שלא לדבר על כך שהיו צריכים לשלב בין שפות תכנות שונות מארבע קצוות המחשב. בקיצור, היו קשיים אדירים להסתגל לתרבות הארגונית החדשה.

היו גם משברים שממש חצו את אנשי הסטארטאפ לשתיים. אחד הויכוחים הגדולים ביותר היה לגבי מתודולוגיית הפיתוח של הסטארטאפ. חלק האמינו בשיטות הפיתוח המסורתיות שלמרות הבעייתיות שלהן, הן די החזיקו את הסטארטאפ עד עכשיו ושמרו שהעובדים לא יפזלו לחברות אחרות. לעומתם היו רבים שדווקא רצו להתנתק מהשיטות המיושנות והעדיפו לעבור למתודולוגיות חדשניות ונועזות יותר. האמת שעד היום הדעות חלוקות איזו שיטת פיתוח עדיפה, הויכוח ממש נהיה דתי בקטע הזה. גם בתחום הפיתוח העיסקי ואיך להתמודד עם התחרות הקשה היו מחלוקות לא פשוטות.

אבל איכשהו, למרות כל הבעיות והמריבות, רוב רובם של העובדים נשארו בסטארטאפ והצעידו אותו קדימה. למעשה, הוא עדיין ממשיך לגדול ולגייס עובדים. אפילו היו כמה נצחונות כלכליים מול חלק מהמתחרות, והסטארטאפ כבש שטחי שוק שאף אחד לא חשב שהוא מסוגל. ובתקופה האחרונה, גם התחילו פרוייקטים משותפים עם חלק מהמתחרות שהתחילו להבין שהסטארטאפ זה לא הולך להיעלם מהשוק ואם הוא פה אז אולי עדיף ביחד. גם המחיר של המניה נמצא כמעט תמיד בעליה. מי היה מאמין.

נכון שעדיין יש פה לא מעט בעיות. ההנהלה הבכירה עסוקה בקרבות פנימיים אינסופיים, במקום להתרכז באיך לקדם את הסטארטאפ. חלק מהמתחרות עדיין מאיימות על נתח השוק המרכזי של החברה. ובעיות אינטגרציה לא חסר אף פעם.

אבל למרות הכל הצלחנו וממשיכים להצליח.

אה. ואם אתם שואלים מה הסטארטאפ הזה עושה? מאוד פשוט, זה סטארטאפ שמייצר סטארטאפים.

והמהנדס החכם אומר: אם תרצו, אין זו אגדה

13 תגובות בנושא “#54 הסטארט-אפ הגדול בעולם

  1. רציתי לעשות את משחק המילים המתבקש, פוסט ציוני, אבל רק אחרי הקריאה פתאום שמתי לב שכמובן כבר כתבת אותו בכותרת המשנה.
    אז לי נותר רק לשיר על הביט של הדג-נחש: אודי הרשקוביץ עושה פוסט-בלוג ציוני

    אגב, באמצע הפוסט כבר נשברת ומידי פעם כתבת בגוף ראשון 🙂

    Liked by 1 person

  2. כרגיל – כיף לקרוא את הפוסטים שלך. כסטרטפיסט, זה החיידק שנדבק שגורם לייזם להמשיך כי התחום לא באמת נוצץ כמו שלעיתים נראה מבחוץ.

    Liked by 1 person

  3. מעולה!

    שכחת לציין שתי בעיות קריטיות שמאיימות על המוצר: זה שיש מתכנתים מוכשרים מאוד שהגיעו מהמתחרות ועדיין קצת קשורים אליהם, אז לא נותנים להם בשום אופן לגעת בקוד וגם ההכשרה שלהם מאוד לוקה בחסר.

    וגם שיש מתכנתים מהמחנה המסורתי שמפחדים לגעת בקוד הקיים ולשפר אותו, ובמקום זה רק קוראים ומתעמקים בדוקמנטציה כל הזמן.

    Liked by 1 person

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s